Functie-kritische componenten

Functie-kritische componenten

Uitdagende combinaties van functies

Regelmatig krijgt Huygens Engineers de opdracht om componenten te ontwikkelen die een groot aantal functies combineren in een omgeving met veel beperkingen. Dankzij onze ervaring met de meest uiteenlopende projecten lukt het om uitdagende combinaties van functies intuïtief te realiseren.

Universeel aandrijfmechanisme voor hygiënische thermoplastbanden

Een band die voedingsmiddelen transporteer moet zo hygiënisch mogelijk blijven en daarom gemakkelijk te onderhouden en te reinigen zijn. Het krijgt te maken met de meest uiteenlopende producten qua geometrie, temperatuur, schuurvermogen en vervuiling. Om hiervoor een universeel aandrijfmechanisme te ontwerpen, heeft Huygens Engineers samen met de opdrachtgever uitvoerig verschillende oplossingen onderzocht met een scala aan functies die volledig modulair toepasbaar zijn.
Universeel aandrijfmechanisme voor hygiënische thermoplastbanden Universeel aandrijfmechanisme voor hygiënische thermoplastbanden

Nauwkeurige snelgrijper

Voor een fabrikant met een groot assortiment kunststofonderdelen heeft Huygens Engineers een machine ontworpen die de onderdelen met grote snelheid en precisie op maat snijdt. Een belangrijke component van de snijmachine is een hiervoor speciaal ontworpen grijper die elementen met honderden verschillende vormen doeltreffend en snel vastpakt. Hiervoor ontwikkelden we zowel de software als hardware, die we zelf getest en gevalideerd hebben.
De grijper moet drie functies tegelijkertijd nauwkeurig en snel uitvoeren: onderdelen van verschillende afmetingen en vormen verplaatsen, mogelijk afwijkende onderdelen opsporen en de onderdelen correct voorpositioneren. Dit alles binnen een cyclustijd die zo kort kan zijn als 1.2s. Conventionele zuignapsystemen waren onbruikbaar vanwege de onregelmatige geometrie en openingen in de onderdelen.
De grijper moet onder andere synchroniseren met de doorlopende aanvoerband. Daarom is er gekozen voor een robotgrijper met vijf lineaire servomotoren die zowel een grijp- als meetfunctie hebben. Dit alles gebeurt met een nauwkeurigheid in de orde van tientallen microns en versnellingen van 10m/s2. Omdat de grijper met een grote snelheid in het horizontale vlak beweegt, hebben we deze zo compact en licht mogelijk ontworpen. Hierdoor minimaliseren we de belastingen.
De grijper voert drie functies tegelijkertijd nauwkeurig en snel uit De grijper voert drie functies tegelijkertijd nauwkeurig en snel uit
De grijper synchroniseert met de doorlopende aanvoerband De grijper synchroniseert met de doorlopende aanvoerband

Robotarm

Een spuitgieterij heeft Huygens Engineers verzocht om een ontwerp voor een robotarm te verbeteren. Het nieuwe ontwerp maakt de arm geschikt voor de opschaling van de productie van plastic emmers.
 Robotarm  Robotarm
 Robotarm in detail  Robotarm in detail
Robot arm grafiek Robot arm grafiek
De robotarm haalt middels zuignappen de 10L emmers uit de matrijzen wanneer deze openen. Vervolgens plaatst het de emmers op een vaste transportplek. Het oppakken, verplaatsen en weer neerzetten moet gebeuren binnen een tijd van 0.4s. Hierdoor ontstaan er hoge versnellingsspanningen op de robotarm. Daarbij is de bewegingsruimte zeer beperkt, terwijl de arm een kwartslag moet draaien middels een servomotor. We moesten in het ontwerp daarom werken met een zo laag mogelijk vermogen en een passende geometrie die tijdens het versnellen en afremmen de krachten minimaliseert en optimaal verdeelt over de constructie. Middels analyses van versnellingspatronen in een 3D-model heeft dit geleid tot een gefaseerd versnellen en afremmen van de robotarm met daarnaast een stijve driehoek in de constructie.

Hygiënische en energiezuinige droger

Huygens Engineers heeft als in eigen huis een droger ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie en voor het drogen van slib bij waterzuivering. De droger is een energetisch verbeterde uitvoering van een vriesdroger en laat de de celstructuren van de te drogen producten zoveel mogelijk intact. Het is uiterst energiezuinig doordat de latente energie - die nodig is voor het verdampen - niet verloren gaat.

De droger werkt op basis van een thermische cyclus: door verdamping van water aan de voorkant van een plaat ontstaat er condensatie aan de achterkant van diezelfde plaat. Het water verdampt bij een lage druk. Een trillende verdampingsplaat in de droger maakt het bijzonder geschikt voor het verwerken van producten die normaalgesproken aankoeken. Om alles hygiënisch te houden, is er uitsluitend gebruik gemaakt van gladde, gebogen RVS-oppervlakken.

Hygiënische en energiezuinige droger Hygiënische en energiezuinige droger

MEER INFORMATIE

Meer informatie of direct contact?
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij beantwoorden uw vragen graag.


Telefonisch
e-mail