Vermogenskritische componenten

Vermogenskritische componenten

Geavanceerde simulatiemethodes

Bij kracht- en vermogenscomponenten speelt de combinatie van vermoeiing en warmte altijd een rol. Huygens Engineers heeft ervaring met het nauwkeurig in kaart brengen van vermoeiing middels geavanceerde simulatiemethodes. Hetzelfde geldt voor warmteontwikkeling en de benodigde koeling. Zo ontstaan hoogwaardige ontwerpen die ook betaalbaar zijn.

Oil Free Motor (OFM)

Voor een opdrachtgever actief in de verkoop van transportsystemen ontwikkelde Huygens Engineers een compact, olievrij en warmte-arm aandrijfsysteem. Bijzonder is de toepassing van een speciaal ontworpen cyclo-drive voor de toerentalreductie. Gezien er in het vakgebied geringe beschikbaarheid is van praktische ontwerpkennis over cyclo-drives, hebben we hiervoor een grondig ontwikkeltraject doorlopen.
 Oil-Free Motor (OFM)  Oil-Free Motor (OFM)
Tweede generatie getijdenturbine Tweede generatie getijdenturbine

Tweede generatie getijdenturbine

Huygens Engineers heeft een tweede generatie 500kW getijdenturbines ontworpen voor serieproductie. Voor de Oosterscheldekering gebeurde dit in combinatie met een ophangsysteem waarmee de turbines aan de onderzijde van de kering in het stromende zeewater kunnen hangen. De turbines en de ophangconstructie zijn ontworpen op hoge golven en snelle stromingen. De krachtmomenten lopen daarbij op tot maar liefst 1200Nm. Mechanisch zijn de turbines volgens DNV-GL ontworpen en voldoen ze aan alle strenge eisen om twintig jaar lang mee te gaan. Vanwege de hoge krachten zijn de turbinebladen niet meer met bouten vastgezet, maar verlijmd via een conische verbinding aan een dikke koolstofvezel as.

Vermoeiingssterkte is de grootste uitdaging voor het ontwerp omdat in twintig jaar tijd de turbine 25 miljoen cycli doorloopt. Hierbij veranderen de krachten lokaal zowel van intensiteit als richting door een gebrek aan stromingsuniformiteit: de oppervlaktegolven verschillen van richting en hoogte. Er is ook een sterke gradiënt van de watersnelheid richting de bodem die de stroming vertraagt. De wisselende belastingen tijdens het ronddraaien veroorzaken op moleculair niveau bijna onmeetbare vervormingen en uiteindelijk scheurtjes in het materiaal. Huygens Engineers heeft daarom software doorontwikkeld dat met zeer grote nauwkeurigheid de vermoeiingssterkte en breukkans berekent bij verschillende belastingen. Op basis daarvan is de geometrie van alle onderdelen in de turbine geoptimaliseerd. Het resultaat is een ontwerp zonder scherpe hoeken, waardoor alle spanningen zoveel mogelijk wegvloeien.

MEER INFORMATIE

Meer informatie of direct contact?
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij beantwoorden uw vragen graag.


Telefonisch
e-mail