Mechanica berekeningen simulaties

Modale analyse en harmonische respons

Een eigenfrequentie is een frequentie waarbij het object de overdracht van trilling naar kinetische energie met minimale verliezen mogelijk maakt waardoor trillingen een grote uitslag krijgen. Het doel van een modale analyse is om tijdens vrije vibratie de natuurlijke frequenties van een object te bepalen met de bijhorende vervormingen. Een voorbeeld van een object waarbij eigenfrequentie een belangrijke rol speelt, is de mast van een windturbine, zoals te zien in de onderstaande figuur. Als de rotorfrequentie overeenkomt met een eigenfrequentie van de mast kan dit leiden tot grote trillingen, wat op zijn beurt kan leiden tot falen van de constructie.

een modale analyse, uitgevoerd op een getijdenturbine. een modale analyse, uitgevoerd op een getijdenturbine.
een animatie van een modale analyse, uitgevoerd op een getijdenturbine. een animatie van een modale analyse, uitgevoerd op een getijdenturbine.
Het rechterdeel van de figuur en animatie tonen een modale analyse, uitgevoerd op een getijdenturbine. De berekende eigenfrequenties in FEA zijn vergeleken met de gemeten eigenfrequenties, met als doel het bepalen van de dempingseigenschappen van het water rondom de turbine.
Eén stap verder dan modale analyse voert Huygens Engineers harmonische analyse uit. Hiervoor simuleert Huygens Engineers het vibratiegedrag van een systeem of component als gevolg van opgelegde trillingen.

MEER INFORMATIE

Meer informatie of direct contact?
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij beantwoorden uw vragen graag.


Telefonisch
e-mail